SESPI - Jugoistočno evropska inicijativa u socijalnoj politici i civilnom društvu

CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija iz Hrvatske je pokrenuo novu inicijativu za uspostavljanje istraživačke mreže u Jugoistočnoj Evropi (SESPI).  Na radnom sastanku u Zagrebu 08.02.2013. sastali su se predstavnici iz 6 država (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija i Srbija) koji su potpisali zajedničku deklaraciju o osnivanju akademske i  think-tanks mreže SESPI.

 

Potpisnici izjave o osnivanju su: dr. Žarko Papić, Direktor, IBHI – Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju – Bosna i Hercegovina, prof. dr. sc. Suada Buljubašić – Šefica Odsjeka za socijalni rad, Fakultet političkih nauka u Sarajevu – Bosna i Hercegovina; mr. Uglješa Janković, saradnik, Fakultet političkih nauka, Univerzitet Crne Gore – Crna Gora, Dragana Radović, istraživač javnih politika iz NVO-a Institut Alternativa – Crna Gora; prof. dr. sc. Gojko Bežovan, Predsjednik, CERANEO - Centar za razvoj neprofitnih organizacija - Hrvatska; prof. dr. sc. Siniša Zrinščak,profesor na Sveučilištu u Zagrebu, Pravni fakultet, Studijski centar za socijalni rad - Hrvatska; prof. dr. Lulzim Dragidella, profesor Univerziteta u Prištini, Filozofski fakultet, Odsjek za socijalni rad - Kosovo, prof. dr. Maja Gerovska Mitev, profesor na Univerzitetu „Sv. Ćiril i Metod“, Filozofski fakultet, Institut za socijalni rad i socijalnu politiku - Makedonija, prof. dr. Gordana Matković, Centar za liberalno-demokratske studije - CLDS - Srbija, prof. dr. Ana Čekerevac, profesor na Univerzitetu u Beogradu, Fakultet političkih nauka - Srbija.

Članovi SESPI-ja iz akademskih i think-tank organizacija iz 6 zemalja Jugoistočne Evrope se bave istraživanjem, obrazovanjem i zagovaranjem u oblasti socijalne politike i civilnog društva, i spremni su da rade u okviru ove mreže kroz razmjenu podataka o aktivnostima i planovima članica SESPI-ja; implementaciju zajedničkih istraživačkih projekata; zajedničku organizaciju konferencija, seminara i radionica; gostujuća predavanja; razmjenu studenata i nastavnika te razmjenu publikacija.

SESPI mreža je udruženje bez pravne osobnosti, a organizacija-domaćin joj je CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija  u Zagrebu, Nazorova 51, Hrvatska. Sve aktivnosti, planovi i istraživački projekti SESPI mreže će biti predstavljeni na web stranici www.ceraneo.hr