DEG Trening: „Zagovaranje za podizanje svijesti“, Jahorina, 26-27.04.2012. godine

U okviru nastavka implementacije projekta „Demokratska uprava na polju ekonomije – Osiguranje pistupa  vodosnabdijevanju kroz institucionalni razvoj i infrastrukturu“ i komponente koja se odnosi na razvoj kapaciteta za opštinske/općinske službenike/ce i davaoce usluga, održan je dvodnevni trening iz oblasti zagovaranja u cilju podizanja svijesti. Dvodnevni trening je bio namjenjen za predstavnike Komisija za unapređenje socijalne zaštite i inkluzije projekta i svim učesnicima/ama je pružio osnovne informacije o aktivnostima zagovaranja (identifikacija, analiza, ciljevi i slično), i putem praktičnog rada na specifičnim zadacima omogućio učesnicima/ama da daju doprinos u svojim lokalnim zajednicama.

Trening je ocijenjen kao vrlo dobar, imajući u vidu vrlo dobar odabir tema, rad trenera kao i atmosferu i korisnost istog u lokalnim zajednicama. Učesnicima je distribuiran materijal koji sačinjen na osnovi praktičnih i jednostavnih primjera, i pomoću kojeg će učesnici moći kvalitetnije da planiraju i finaliziraju kampanje zagovaranja koje su započete na treningu. Također, materijal može poslužiti i u budućim kampanjama zagovaranja u lokalnim zajednicama.

Budući da je trening planiran za Opštine koje do ovog trenutka nisu implementirale dokumente Kriterija i mjera socijalne politike u oblasti vodosnabdijevanja, može se reći da je trening imao dvostruki učinak. Pored kreiranih kampanja zagovaranja, opštine koje su prethodno implementirale navedene dokumente su upoznate sa detaljnim koracima kreiranja kampanje, za koje nisu znali kada su pripremali sopstvene.