DEG Trening: „Planiranje i pisanje projekta, monitoring i evaluacija“ Sarajevo, 09-10.06.2011. i Banja Luka, 16-17.06.2011. godine

U okviru nastavka implementacije projekta „Demokratska uprava na polju ekonomije – Osiguranje pistupa  vodosnabdijevanju kroz institucionalni razvoj i infrastrukturu“  i komponente koja se odnosi na razvoj kapaciteta za općinske službenike/ce i davaoce usluga, održana su dva dvodnevna treninga na temu: „Planiranje i pisanje projekta, monitoring i evaluacija“.

Treninzi su bili namijenjeni članovima/icama Opštinskih upravnih odbora/Komisija za unapređenje socijalne, porodične i dječije zaštite i inkluzije u vodosnabdijevanju, kao i druge aktere lokalnih zajednica iz ciljanih opština i gradova u kojima se implementira DEG projekat. Treninzi su organizovani u svrhu unaprijeđenja efektivnosti kada je u pitanju planiranje i upravljanje projektima.

 

 

Trening za predstavnike iz FBiH opština (Bihać, Gračanica, Kladanj i Neum) je održan u hotelu „Hollywood“ u Sarajevu u periodu 09 - 10.06.2011. godine. Predstavnici iz RS opština (Grad Istočno Sarajevo (Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Trnovo), Petrovac-Drinić, Petrovo, Rudo i Višegrad) su prisustvovali treningu koji je održan 16-17.06.2011. godine u hotelu „Palas“ u Banjoj Luci.

 

Učesnici su istakli kako su treninzi doprinijeli usvajanju novih znanja na koji način identifikovati problem i koji su to koraci u pripremi, implementaciji, praćenju i ocjeni projekta. Također, treninzi su koristili u smislu boljeg razumijevanja terminologije koja se koristi u ciklusu upravljanja projektima. Dodatni značaj je činjenica što su treninzi doprinijeli zbližavanju ljudi koji rade u različitim sektorima i organizacijama pri čemu svi mogu da doprinesu razvoju lokalne zajednice kroz razmjenu iskustava, dobre prakse i kontakata.